Another Podcast Site

Interesting site:

http://podcast-fr.com/

Let’s try one:

http://podcast-fr.com/018-job-dete-a-la-ferme/

L’été dernier, j’ai travaillé dans une entreprise de conditionnement d’œufs qui se situe à quelques pas de chez moi. C’est la première fois que je travaillais en été, et il faut dire que je n’ai pas choisi le plus facile. Effectivement, il y a des horaires très contraignants à respecter : six heures, quinze heures, avec seulement quinze minutes de pause pour manger le midi.

Last summer, I worked in an egg packaging firm which is a few steps from home. This is the first time I worked in the summer, and I must say that I did not choose the easiest. Indeed, there are very restrictive schedules to follow: six hours, fifteen hours with only a fifteen minute break to eat lunch.

C’est un travail qui demande ponctualité, agilité et de ne pas avoir de problème avec la position debout. Cette entreprise est constituée de vingt employés. En effet, comme nous travaillons au contact de la nourriture, il faut porter une blouse, une charlotte et des chaussures spéciales à bout métallique. Cette entreprise reçoit des œufs sur des palettes. Ces œufs sont ensuite triés et classés en fonction de leur qualité et de leur grosseur.

This is a job that demands punctuality, agility and having no problem with standing. This company consists of twenty employees. Indeed, since we work in contact with food, one needs to wear a blouse, a charlotte and special shoes with metal ends. This company receives eggs on pallets. These eggs are then sorted and ranked according to their quality and their size. 

Ils sont ensuite mis en boîte, étiquetés, puis mis dans des cartons afin d’être exportés dans les grandes surfaces. Mais après avoir fini les commandes du jour, il faut nettoyer en profondeur toutes les machines et ustensiles utilisés, puisqu’en séchant, l’œuf durcit. Cette opération est donc répétée tous les jours. Voilà ! Maintenant, vous savez comment les œufs que vous mangez sont censés arriver dans vos supermarchés.

They are then boxed, labeled and put into boxes to be exported in supermarkets. But after finishing orders of the day, you have to thoroughly clean all machinery and utensils, because when it dries, the egg hardens. This operation is repeated every day. There! Now you know how the eggs you eat are expected to arrive in your supermarkets.

Note: It appears the website has not posted anything new for over a year, so they may have lost interest, but some of the podcast readings are very useful. The narrators seem to be authentic speakers, and that makes it worth a few trips.

If you are a teacher of French, I can tell you that it is possible to download the MP3’s on this website. I use “Downloadthemall” for Firefox.

https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/downthemall/

 

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