Memorizing For Written Exams – Conditional (Present)

http://french.about.com/od/grammar/a/conditional.htm

The French conditional, sometimes called present conditional (conditionnel present), describes events that are not guaranteed to occur; often they are dependent on certain conditions. While the French conditional mood (le conditionnel) has a full set of conjugations, the English equivalent is just the modal verb “would” + main verb.

Mnemonic (Key Phrase) – Ain’t present conditions Infinite and EZ!

conditional-present1

Note – The endings of irregular verbs in the conditional are the same as regular verbs. However, you must use the same irregular stems that you’d use in the future tense. Here’s a list of the most common ones:

Infinitive (First Person)
aller to go    (j’irais)
apercevoir to perceive/notice   (j’apercevrais)
avoir to have   (j’aurais)
devoir must/have to   (je devrais)
être to be   (je serais)
faire to make/do   (je ferais)
savoir to know    (je saurais)
venir to come   (je viendrais)
voir to see   (je verais)
vouloir to want   (je voudrais)

Complete the quiz below, and when you have completed it correctly, you will have mastered conditional.

http://www.laits.utexas.edu/tex/gr/tac1.html

For Kindle users, I have listed the questions, with the correct answers below (scroll down after writing down your answers, to see the questions and answers).

Questions

1. Tex: Je ______ un café, s’il vous plaît. (vouloir)
2. Tex: Edouard et moi, nous ______ bien envie d’une petite liqueur. (avoir)
3. Bette: Si ça ne te fais rien, je ______ aller au concert. (préférer)
4. Tammy: Tex, c’est l’anniversaire de Fiona. Tu ______ lui offir un cadeau. (devoir)
5. Tammy: Il ______ vraiment que Tex travaille. (falloir)
6. Bette: On ______ beaucoup rencontrer Tex. (aimer)
7. Joe-Bob: ______- vous me prêter de l’argent? (pouvoir)
8. Tex: J’ ______ beaucoup des excuses. (apprécier)
9. Edouard: Vous ______ aimable de fermer la porte. (être)
10. Trey: Tex, tu ______ faire plus de sport. (devoir)
11. Tex: Vous ______ intérêt à faire attention. (avoir)
12. Tammy et Bette ______ vivre en France. (aimer)

Questions with Answers

1. Tex: Je ______ un café, s’il vous plaît. (vouloir)
correct answer: voudrais
2. Tex: Edouard et moi, nous ______ bien envie d’une petite liqueur. (avoir)
correct answer: aurions
3. Bette: Si ça ne te fais rien, je ______ aller au concert. (préférer)
correct answer: préférerais
4. Tammy: Tex, c’est l’anniversaire de Fiona. Tu ______ lui offir un cadeau. (devoir)
correct answer: devrais
5. Tammy: Il ______ vraiment que Tex travaille. (falloir)
correct answer: faudrait
6. Bette: On ______ beaucoup rencontrer Tex. (aimer)
correct answer: aimerait
7. Joe-Bob: ______- vous me prêter de l’argent? (pouvoir)
correct answer: Pourriez
8. Tex: J’ ______ beaucoup des excuses. (apprécier)
correct answer: apprécierais
9. Edouard: Vous ______ aimable de fermer la porte. (être)
correct answer: seriez
10. Trey: Tex, tu ______ faire plus de sport. (devoir)
correct answer: devrais
11. Tex: Vous ______ intérêt à faire attention. (avoir)
correct answer: auriez
12. Tammy et Bette ______ vivre en France. (aimer)
correct answer: aimeraient

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s