Memorizing For Written Exams – Passé composé

http://french.about.com/od/grammar/a/passecompose.htm

The French passé composé (present perfect) tense has three possible English equivalents. For example, j’ai dansé can mean: I danced (simple past), I have danced (present perfect), I did dance (past emphatic). The take-away, for me, is that unlike imperfect, the action is completed in the past.

Mnemonic (Key Visual) – A composer says, “I have spoken!”, to his Avon selling son.

present-perfect

avoir verbs – j’ai, tu as, il a, nous avons, vous avez, ils ont + (past participle) (i.e. parlé )

être verbs – je suis, tu es, il est, nous sommes, vous êtes, ils sont + past participle

The following is a list of verbs that use être and avoir (for intransitive and transitive usages, respectively) as their auxiliary verbs in passé composé:

Devenir – to become – devenu
Revenir – to come back – revenu
Monter – to go up – monté
Rester – to stay – resté
Sortir– to exit – sorti
Passer – to pass by (this case only) – passé
Venir – to come – venu
Aller – to go – allé
Naître – to be born – né
Descendre – to descend – descendu
Entrer – to enter – entré
Retourner – to return – retourné
Tomber – to fall – tombé
Rentrer- to re-enter- rentré
Arriver – to arrive – arrivé
Mourir – to die – mort
Partir – to leave – parti

Students often remember this list using the acronym DR and MRS P. VANDERTRAMP. In addition to these, at least one other verb is conjugated with être: Décéder – to decease – décédé

The verbs that use être as an auxiliary verb are intransitive verbs that usually indicate motion or change of state. Since some of these verbs can be used as a transitive verb as well, they will instead take avoir as an auxiliary in those instances; e.g. Il a sorti un outil pour le réparer.

Another visual aid that students often use, from Wikipedia, of the 17 verbs that conjugate with the être verb. Click the little icon and you’ll be transported to Wikipedia and the image:

You may also like to review the presentation on this link:

http://www.cliffsnotes.com/foreign-languages/french/french-ii/french-ii-past-tenses/the-passe-compose

Note – Most irregular French verbs have irregular past participles. Important past participles:

Infinitive Translation Past Participle
avoir to have eu
boire to drink bu
connaître to know connu
croire to believe cru
devoir to have to
dire to say dit
écrire to write écrit
être to be été
faire to do fait
lire to read lu
mettre to put mis
ouvrir to open ouvert
pouvoir to be able to pu
prendre to take pris
recevoir to receive reçu
savoir to know su
suivre to follow suivi
tenir to hold tenu
voir to see vu
vouloir to want voulu

Complete the quizzes below (there are two, the first is for avoir verbs and the second for être verbs), and when you have completed it correctly, you will have mastered passé composé.

http://laits.utexas.edu/tex/gr/tap2.html

For Kindle users, I have listed the questions, with the correct answers below (scroll down after writing down your answers, to see the questions and answers).

Questions (for avoir verbs)

1. Fiona: Corey, est-ce que tu ______ de l’insecticide? (boire)
2. Tex: J’ ______ de nouveaux poèmes. (écrire)
3. Tex et Edouard ______ le match de foot. (regarder)
4. Tex et Tammy ______ des amis hier soir. (rencontrer)
5. Tammy ______ beaucoup de crêpes pour la fête. (préparer)
6. Tex ______ visite à Paw-Paw. (rendre)
7. Tammy et Bette ______ du shopping hier. (faire)
8. right/wrong Tammy: Corey et Joe-Bob, est-ce que vous ______ mes devoirs dans le frigo? (voir)
9. Tammy et Bette: Nous ______ n’est-ce pas, Tex? (mincir)
10. Tammy: Joe-Bob, est-ce que tu ______ la leçon? (comprendre)
11. right/wrong Les étudiants ______ à Tex. (ne pas obéir)
12. right/wrong Fiona: Alors, est-ce qu’on ______ le film? (aimer)

Questions with Answers (for avoir verbs)

1. Fiona: Corey, est-ce que tu ______ de l’insecticide? (boire)
correct answer: as bu
2. Tex: J’ ______ de nouveaux poèmes. (écrire)
correct answer: ai écrit
3. Tex et Edouard ______ le match de foot. (regarder)
correct answer: ont regardé
4. Tex et Tammy ______ des amis hier soir. (rencontrer)
correct answer: ont rencontré
5. Tammy ______ beaucoup de crêpes pour la fête. (préparer)
correct answer: a préparé
6. Tex ______ visite à Paw-Paw. (rendre)
correct answer: a rendu
7. Tammy et Bette ______ du shopping hier. (faire)
correct answer: ont fait
8. right/wrong Tammy: Corey et Joe-Bob, est-ce que vous ______ mes devoirs dans le frigo? (voir)
correct answer: avez vu
9. Tammy et Bette: Nous ______ n’est-ce pas, Tex? (mincir)
correct answer: avons minci
10. Tammy: Joe-Bob, est-ce que tu ______ la leçon? (comprendre)
correct answer: as compris
11. right/wrong Les étudiants ______ à Tex. (ne pas obéir)
correct answer: n’ont pas obéi
12. right/wrong Fiona: Alors, est-ce qu’on ______ le film? (aimer)
correct answer: a aimé

Questions (for être verbs)

1. Tammy ______ en France il y a un an. (aller)
2. Edouard ______ en retard, comme toujours. (arriver)
3. Hier Tammy ______ dans le cours d’aérobique ‘step’. (tomber)
4. right/wrong Fiona: Moi, je ______ à la maison hier soir. (rester)
5. Fiona: Corey et Joe-Bob, vous ______ très tard après la fête. (rentrer)
6. Tammy et Bette ______ ensemble. (venir)
7. Les enfants de Rita ______ en mai. (naître)
8. Tammy: Tex, pourquoi est-ce que tu ______ avec Bette? (partir)
9. Tex: Mes parents ______ sur l’autoroute. (mourir)
10. right/wrong Tex: Je ______ une fois avec une fille qui s’appelle Marianne. (sortir)
11. Après la guerre, Paw-Paw ______ héros. (devenir)
12. Tex et Tammy ______ au rez-de-chaussée. (descendre)

Questions and Answers (for être verbs)

1. Tammy ______ en France il y a un an. (aller)
correct answer: est allée
2. Edouard ______ en retard, comme toujours. (arriver)
correct answer: est arrivé
3. Hier Tammy ______ dans le cours d’aérobique ‘step’. (tomber)
correct answer: est tombée
4. right/wrong Fiona: Moi, je ______ à la maison hier soir. (rester)
correct answer: suis restée
5. Fiona: Corey et Joe-Bob, vous ______ très tard après la fête. (rentrer)
correct answer: êtes rentrés
6. Tammy et Bette ______ ensemble. (venir)
correct answer: sont venues
7. Les enfants de Rita ______ en mai. (naître)
correct answer: sont nés
8. Tammy: Tex, pourquoi est-ce que tu ______ avec Bette? (partir)
correct answer: es parti
9. Tex: Mes parents ______ sur l’autoroute. (mourir)
correct answer: sont morts
10. right/wrong Tex: Je ______ une fois avec une fille qui s’appelle Marianne. (sortir)
correct answer: suis sorti
11. Après la guerre, Paw-Paw ______ héros. (devenir)
correct answer: est devenu
12. Tex et Tammy ______ au rez-de-chaussée. (descendre)
correct answer: sont descendus

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s