Memorizing For Written Exams – Imperfect

http://french.about.com/od/grammar/a/imperfect.htm

The French imperfect (indicatif imparfait) is a descriptive past tense which indicates an ongoing state of being or a repeated or incomplete action. If the action is completed, it would be “perfect”, and be the Present Perfect (passé composé). In this tense, the beginning and end of the state of being or action are not indicated, and the imperfect is very often translated in English as “was” or “was ___-ing.”

Mnemonic (Key Phrase) – She was eating a parfait, it is imperfect, how I-ronic.

imperfect1

– je parlais, tu parlais, il parlait, nous parlions, vous parliez, ils parlaient

The imperfect is actually conditional without the verb stems -er, -ir, -re. If you like you can add a mnemonic for this fact, like “imperfect conditions”.

Note – There are some irregular verbs in the imperfect: finir (to finish), the -ier verb étudier (to study), the spelling change verb manger (to eat), and the irregular verb être (to be):

French imperfect conjugations
Here are the imperfect endings and conjugations for the regular verbs parler (to speak) and finir (to finish), the -ier verb étudier (to study), the spelling change verb manger (to eat), and the irregular verb être (to be):
Pronoun Ending parler
> parl-
finir
> finiss-
étudier
> étudi-
manger
> mange-
être
> ét-
 je (j’)  -ais parlais finissais étudiais mangeais étais
 tu  -ais parlais finissais étudiais mangeais étais
 il  -ait parlait finissait étudiait mangeait était
 nous  -ions parlions finissions étudiions mangions étions
 vous  -iez parliez finissiez étudiiez mangiez étiez
 ils  -aient parlaient finissaient étudiaient mangeaient étaient

If you would like to have some specific run time conjugating in the Imperfect tense, go to this site, choose French, then select Imperfect tense, and whichever verb group you wish to practice:

http://www.listeningpractice.org/conjugator.php

Complete the quiz below, and when you have completed it correctly, you will have mastered imperfect.

http://laits.utexas.edu/tex/gr/tap5.html

For Kindle users, I have listed the questions, with the correct answers below (scroll down after writing down your answers, to see the questions and answers).

Questions

1. Tex et Tammy ______ la table quand Paw-Paw a téléphoné. (mettre)
2. Tammy ______ la chimie avant la soirée. (étudier)
3. Joe-Bob: Je ______ des noix quand il a commencé à pleuvoir . (ramasser)
4. Fiona: J’______ la musique française quand Joe-Bob est arrivé . (écouter)
5. Fiona et Bette: Nous ______ nos devoirs quand le cours a commencé . (finir)
6. Fiona: Corey, tu ______ de l’insecticide toute la soirée? (boire)
7. Tex: Joe-Bob et Corey, vous ______ des voix mystérieuses pendant le cours? (entendre)
8. Bette ______ à l’amour de Tex quand Tammy est arrivée . (réfléchir)
9. Edouard ______ le repas quand le client a commandé du ketchup. (servir)
10. Fiona: Tammy, est-ce que tu ______ du piano quand j’ai appelé? (jouer)
11. Joe-Bob ______ son ami Corey quand il a rencontré une belle minette. (chercher)
12. Tammy et Bette ______ du shopping quand Tammy est tombée dans la rivière. (faire)

Questions with Answers

1. Tex et Tammy ______ la table quand Paw-Paw a téléphoné. (mettre)
correct answer: mettaient
2. Tammy ______ la chimie avant la soirée. (étudier)
correct answer: étudiait
3. Joe-Bob: Je ______ des noix quand il a commencé à pleuvoir . (ramasser)
correct answer: ramassais
4. Fiona: J’______ la musique française quand Joe-Bob est arrivé . (écouter)
correct answer: écoutais
5. Fiona et Bette: Nous ______ nos devoirs quand le cours a commencé . (finir)
correct answer: finissions
6. Fiona: Corey, tu ______ de l’insecticide toute la soirée? (boire)
correct answer: buvais
7. Tex: Joe-Bob et Corey, vous ______ des voix mystérieuses pendant le cours? (entendre)
correct answer: entendiez
8. Bette ______ à l’amour de Tex quand Tammy est arrivée . (réfléchir)
correct answer: réfléchissait
9. Edouard ______ le repas quand le client a commandé du ketchup. (servir)
correct answer: servait
10. Fiona: Tammy, est-ce que tu ______ du piano quand j’ai appelé? (jouer)
correct answer: jouais
11. Joe-Bob ______ son ami Corey quand il a rencontré une belle minette. (chercher)
correct answer: cherchait
12. Tammy et Bette ______ du shopping quand Tammy est tombée dans la rivière. (faire)
correct answer: faisaient

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s