Memorizing For Written Exams – Future

http://french.about.com/od/grammar/a/future.htm

Future tense (indicatif futur simple) talks about upcoming events. While the French future tense has a full set of conjugations, the English equivalent is just the modal verb “will” + main verb.

Mnemonic (Key Phrase) – The future will be infinity and bey-on-d!

future-option

Associations – On a test, they may ask you to choose from a selection of conjugations, and ask which conjugation is the Future tense. Our key phrase tells us the future translates as “will” and uses the entire infinitive and then adds letters to finish conjugating. The phrase also has -on- written in this manner, in it to attempt to remind us that “they” has a unique ending in future tenses. Instead of the usual -ient, or -aient, future tenses have -ont.

The -er, -ir, -re verbs all have the same pattern. Here we will conjugate “parler” (to speak):

future – je parlerai, tu parleras, il parlera, nous parlerons, vous parlerez, ils parleront

Here we will conjugate “venir” (to come), and pouvoir (to be able to ) which are both a bit irregular:

future – je viendrai, tu viendras, il viendra, nous viendrons, vous viendrez, ils viendront

future – je pourrai, tu pourras, il pourra, nous pourrons, vous pourrez, ils pourront

If you would like to have some specific run time conjugating in the future tense, go to this site, choose French, then select Future tense, and whichever verb group you wish to practice:

http://www.listeningpractice.org/conjugator.php

Complete the quiz below, and when you have completed it correctly, you will have mastered future.

https://www.laits.utexas.edu/tex/gr/taf2.html

For Kindle users, I have listed the questions, with the correct answers below (scroll down after writing down your answers, to see the questions and answers).

Questions

1. Tex et Tammy ______ ensemble. (partir)
2. Tammy ______ ses études. (finir)
3.  J’ ______ un livre. (écrire)
4. Tammy: Je ______ les habitudes de Tex. (comprendre)
5. Tammy: Tex et moi, nous ______ beaucoup. (voyager)
6. Tex: Mes neveux, vous ______ la philosophie! (aimer)
7. Tammy: Tex, tu ______ la table, n’est-ce pas? (mettre)
8. right/wrong Tammy ______ sans cesse. (chanter)
9. Joe-Bob ______ des cours faciles. (suivre)
10. Tex: Bette, est-ce que tu ______ Tammy? (respecter)
11. right/wrong Joe-Bob ______ pendant quatre jours. (dormir)
12. Tammy et Bette ______ . (se téléphoner)

Questions with Answers

1. Tex et Tammy ______ ensemble. (partir)
correct answer: partiront
2. Tammy ______ ses études. (finir)
correct answer: finira
3.  J’ ______ un livre. (écrire)
correct answer: écrirai
4. Tammy: Je ______ les habitudes de Tex. (comprendre)
correct answer: comprendrai
5. Tammy: Tex et moi, nous ______ beaucoup. (voyager)
correct answer: voyagerons
6. Tex: Mes neveux, vous ______ la philosophie! (aimer)
correct answer: aimerez
7. Tammy: Tex, tu ______ la table, n’est-ce pas? (mettre)
correct answer: mettras
8. right/wrong Tammy ______ sans cesse. (chanter)
correct answer: chantera
9. Joe-Bob ______ des cours faciles. (suivre)
correct answer: suivra
10. Tex: Bette, est-ce que tu ______ Tammy? (respecter)
correct answer: respecteras
11. right/wrong Joe-Bob ______ pendant quatre jours. (dormir)
correct answer: dormira
12. Tammy et Bette ______ . (se téléphoner)
correct answer: se téléphoneront

Some future simple verb conjugations:

être avoir envoyer
je serai j’aurai j’enverrai
tu seras tu auras tu enverras
il sera il aura il enverra
nous serons nous aurons nous enverrons
vous serez vous aurez vous enverrez
ils seront ils auront ils enverront
voir faire savoir
je verrai je ferai je saurai
tu verras tu feras tu sauras
il verra il fera il  saura
nous verrons nous ferons nous saurons
vous verrez vous ferez vous saurez
ils verront ils feront ils sauront
valoir aller venir
je vaudrai j’irai je viendrai
tu vaudras tu iras tu viendras
il vaudra il ira il viendra
nous vaudrons nous irons nous viendrons
vous vaudrez vous irez vous viendrez
ils vaudront ils iront ils viendront
pouvoir vouloir tenir
je pourrai je voudrai je tiendrai
tu pourras tu voudras tu tiendras
il pourra il voudra il tiendra
nous pourrons nous voudrons nous tiendrons
vous pourrez vous voudrez vous tiendrez
ils pourront ils voudront ils tiendront
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s