Memorizing For Written Exams – Past Future (Future Perfect)

http://french.about.com/od/grammar/a/futureperfect.htm

I’ve heard it called Future Perfect, Future Past, and Past Future (indicatif futur anterieur). It’s unique in that it has both a past and future element.

Mnemonic (Key Phrase) – The past and future will have a perfect EZ aura. Que sera, sera.

past-future1

Associations – You know from the key phrase (contains past, future and perfect) that you can link any of the tense terms with versions of “aura” plus the past participle. The past future must have a past participle because it is a compound tense. The key phrase contains “will have” to ensure that you will remember the English translation. Since it is a future tense, “they” has a unique ending. Instead of the usual -ient, or -aient, future tenses always have -ont, in this case the auxiliary verb (avoir) is conjugated as “auront”. This mnemonic won’t help you recall that novelty, so a mnemonic that links future tenses to “ont” for they, may be something you may wish to create. Of course, now that I’ve mentioned it a few times, you might already have it down.

Landing Area – The “aura” part lands you into the conjugations at either “tu auras” or “il/elle/on aura”. After you land, you fill in the rest with a normal pattern.

avoir verbs – j’aurai, tu auras, il aura, nous aurons, vous aurez, ils auront (+ past participle)

You can make an error thinking there is the letter “i” in these conjugations, because there is a tense that is very similar to past future, which does have “i”s, but the key phrase made no mention of that letter, so don’t trick yourself into a guess that is wrong. Remember the key phrase has all that you need to either choose correctly or logically progress through during a fill-in the blank conjugation, nothing more, nothing less.

What if the verb uses être (to be)? The second part of the key phrase gives you that landing area, “tu seras” or “il sera”, and then normal conjugation follows:

être verbs – je serai, tu seras, il sera, nous serons, vous serez, ils seront (+ past participle)

reflexive verbs – je me serai, tu te seras, nous nous serons, vous vous serez, ils se seront (+ past participle)

Note – Most irregular French verbs have irregular past participles. Below are some of the most common irregular verbs:

infinitive translation past participle
avoir to have eu
être to be été
faire to do fait
ouvrir to open ouvert
prendre to take pris
mettre to put mis
suivre to follow suivi
boire to drink bu
croire to believe cru
voir to see vu
savoir to know su
connaître to know connu
dire to say dit
lire to read lu
écrire to write écrit
pouvoir to be able to pu
vouloir to want voulu
devoir to have to
tenir to hold tenu
recevoir to receive reçu

Complete the quiz below, and when you have completed it correctly, you will have mastered past future.

http://www.laits.utexas.edu/tex/gr/taf5.html

For Kindle users, I have listed the questions, with the correct answers below (scroll down after writing down your answers, to see the questions and answers).

Questions

1. Tex : Tammy, l’an prochain tu m’_______ depuis 5 ans. (connaître)
2. Tammy : Demain, Tex ___________ ses promesses. (oublier)
3. Tex : J’espère que Tammy __________ son examen. (réussir)
4. right/wrong Tammy : Quand j’ ___________ des enfants, je ressemblerai à Rita. (avoir)
5. Joe-Bob: Quand est-ce que vous ___________ ? (finir)
6. Tammy : Quand Tex et Edouard __________, on pourra manger. (rentrer)
7. right/wrong Tammy : Je travaillerai quand vous ____________. (partir)
8. right/wrong Tammy : J’espère que Tex ______________ à Edouard. (téléphoner)
9. Tex : Dans quelques années, je __________ un poète célèbre. (devenir)
10. Tammy : L’an prochain, les bébés de Rita ____________. (grandir)
11. Tex : Dans une semaine, on ____________ les cours. (terminer)
12. Tammy : J’espère que Tex ____________ une bonne journée. (passer)

Questions with Answers

1. Tex : Tammy, l’an prochain tu m’_______ depuis 5 ans. (connaître)
correct answer: auras connu
2. Tammy : Demain, Tex ___________ ses promesses. (oublier)
correct answer: aura oublié
3. Tex : J’espère que Tammy __________ son examen. (réussir)
correct answer: aura réussi
4. right/wrong Tammy : Quand j’ ___________ des enfants, je ressemblerai à Rita. (avoir)
correct answer: aurai eu
5. Joe-Bob: Quand est-ce que vous ___________ ? (finir)
correct answer: aurez fini
6. Tammy : Quand Tex et Edouard __________, on pourra manger. (rentrer)
correct answer: seront rentrés
7. right/wrong Tammy : Je travaillerai quand vous ____________. (partir)
correct answer: serez partis
8. right/wrong Tammy : J’espère que Tex ______________ à Edouard. (téléphoner)
correct answer: aura téléphoné
9. Tex : Dans quelques années, je __________ un poète célèbre. (devenir)
correct answer: serai devenu
10. Tammy : L’an prochain, les bébés de Rita ____________. (grandir)
correct answer: auront grandi
11. Tex : Dans une semaine, on ____________ les cours. (terminer)
correct answer: aura terminé
12. Tammy : J’espère que Tex ____________ une bonne journée. (passer)
correct answer: aura passé